Irish Coffee (Kawa po irlandzku)
Składniki (2 porcje):
2 szklanki śmietany kremówki,
500ml mocnej kawy (np. espresso),
4 łyżeczki brązowego cukru,
8 łyżek irlandzkiej whisky.
Przygotowanie:
Ubij lekko śmietanę i wstaw ją do lodówki. Zagotuj wodę i zaparz kawę (ok. 3/4 szklanki). Do każdej szklanki wsyp 2 łyżeczki cukru oraz po 4 łyżki irlandzkiej whisky. Uzupełnij wcześniej ubitą śmietaną. Smacznego!
Faryzeusz
Składniki (4 porcje):
100ml śmietany kremówki,
4 szklanki gorącej, mocnej kawy (ok. pół litra),
6-8 łyżeczek brązowego cukru,
8 łyżek brązowego rumu.
Przygotowanie:
Ubij lekko osłodzoną śmietanę. Zaparz 4 szklanki kawy, dodaj 1-2 łyżeczki brązowego cukru, a następnie wlej po 2 łyżki rumu. Wypełnij bitą śmietaną najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką medium gwiazdka. Smacznego!
Kawa Amaretto z figami
Składniki (4 porcje):
2 świeże figi,
4 łyżki Amaretto,
4 filiżanki gorącej kawy,
laska cynamonu,
4 goździki,
2 szczypty kardamonu,
2 szczypty gałki muszkatołowej,
40g brązowego cukru (ok. 6-8 łyżeczek).
Przygotowanie:
Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do filiżanek i wlać likier Amaretto. Do przygotowanej kawy wrzucić cynamon, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową oraz cukier, a następnie podgrzewać około 4-5 minut. Kawę przelać przez sitko do filiżanek z figami i natychmiast podawać. Smacznego!
Kawa St. Petersburg
Składniki (4 porcje):
4 filiżanki kawy,
6 łyżeczek cukru,
2 goździki,
1/4 laski cynamonu,
szczypta wanili w proszku,
skórka z jednej cytryny,
40 ml soku z pomarańczy,
80 ml koniaku,
20 ml Cointreau,
kakao w proszku ok. 1/2 łyżeczki,
1 mała pomarańcza,
80 ml skondensowanego mleka
Przygotowanie:
Przez około 3 minuty podgrzewać 1/2 filiżanki kawy, sok z pomarańczy, goździki, cynamon, skórkę z cytryny i cukier. Dodać alkohol i pozostałą część kawy. Mleko z wanilią lekko ubić. Kawę rozlać przez sitko do filiżanek, a następnie dodać ubite mleko, uzdobić kakaem i ćwiartką pomarańczy. Smacznego!
Kawa Curacao
Składniki (2 porcje):
125 ml mleka,
125 ml mocnej kawy,
25 g gorzkiej czekolady,
50 ml likieru pomarańczowego/Curacao,
125 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki startej czekolady.
Przygotowanie:
Pogrzewać mleko z czekoladą, od czas do czasu mieszając. Chwilę przed wrzeniem dodać gorącą kawę z likierem pomarańczowym/Curacao. Ubić śmietanę do miękkiej pianki. Rozlać kawę do dwóch szklanek, dodać ubitą śmietanę i posypać stertą czekoladą. Smacznego!
Klasyczne Ice Coffee
Składniki (4 porcje):
400 g lodów waniliowych,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
150 ml śmietany,
cukier do smaku,
czekoladowe ziarna kawy.
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody i wymieszać z lekko rozmiękczonymi lodami. Rozłożyć do szklanek, pokryć lekko schłodzoną bitą śmietaną, a następnie udekorować czekoladowymi ziarnami kawy. Smacznego!
Cappuccino
Składniki (2 porcje):
125 ml schłodzonej mocnej kawy (np. espresso),
125 ml mleka,
125 ml likieru mokka,
bita śmietana słodzona cukrem waniliowym,
kakao w proszku.
Przygotowanie:
Wymieszać kawę, mleko i likier. Rozlać do szklanek, nałożyć bitą śmietanę i posypać kakaem w proszku. Smacznego!
Espresso Sorbeto
Składniki (4 porcje):
350 ml kawy espresso,
4 kostki cukru,
450 ml mleka,
czekoladowe ziarna kawy.
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, poczym schłodzić, rozlać na tacki do robienia kostek lodu i zamrozić. Mrożoną kawę oraz mleko i cukier umieścić w mikserze do lodów i miksować ok. 3 min. do uzyskania miękkiej masy. Podawać w schłodzonej szklance. Udekorować czekoladowymi ziarnami kawy. Smacznego!
Coffee Cobbler Bourbon
Składniki (2 porcje):
4 łyżki kruszonego lodu,
140 ml Bourbon Whiskey,
140 ml likieru Mokka,
ok 300 ml mocnej kawy (np. espresso),
brązowy cukier do smaku.
Przygotowanie:
Do wysokiej, smukłej szklanki wsypać lód, a następnie wlać likier i whiskey. Szklankę wypełnić schłodzoną kawą dosłodzoną w zależności od gustu. Podawać ze słomką. Smacznego!
Matcha Latte
Składniki (1 porcja):
1 łyżka Matcha,
50 ml wody,
250 ml waniliowego mleka sojowego.
Przygotowanie:
Łyżkę zielonej herbaty Matcha wymieszać z 50 ml gorącej wody i dolać gorącego, spienionego waniliowego mleka sojowego. Smacznego!
Matcha Frappe Ice Shake
Składniki (1 porcja):
1 szklanka kruszonego lodu,
2 łyżki zielonej herbaty Matcha,
ok. 100 ml mleka sojowego.
Przygotowanie:
Szklankę z kruszonym lodem wypełnić mlekiem sojowym po brzegi. Zawartość wlać do blendera, dodać 2 łyżki herbaty w proszku i miksować przez około 30 sekund. Smacznego!