Przepisy

 

Kawa

 

Na gorąco

 

Irish Coffee (Kawa po irlandzku)

 

Składniki (2 porcje):

2 szklanki śmietany kremówki,

500ml mocnej kawy (np. espresso),

4 łyżeczki brązowego cukru,

8 łyżek irlandzkiej whisky.

 

Przygotowanie:

Ubij lekko śmietanę i wstaw ją do lodówki. Zagotuj wodę i zaparz kawę (ok. 3/4 szklanki). Do każdej szklanki wsyp 2 łyżeczki cukru oraz po 4 łyżki irlandzkiej whisky. Uzupełnij wcześniej ubitą śmietaną. Smacznego!

 

 

Faryzeusz

 

Składniki (4 porcje):

100ml śmietany kremówki,

4 szklanki gorącej, mocnej kawy (ok. pół litra),

6-8 łyżeczek brązowego cukru,

8 łyżek brązowego rumu.

 

Przygotowanie:

Ubij lekko osłodzoną śmietanę. Zaparz 4 szklanki kawy, dodaj 1-2 łyżeczki brązowego cukru, a następnie wlej po 2 łyżki rumu. Wypełnij bitą śmietaną najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką medium gwiazdka. Smacznego!

 

 

Kawa Amaretto z figami

 

Składniki (4 porcje):

2 świeże figi,

4 łyżki Amaretto,

4 filiżanki gorącej kawy,

laska cynamonu,

4 goździki,

2 szczypty kardamonu,

2 szczypty gałki muszkatołowej,

40g brązowego cukru (ok. 6-8 łyżeczek).

 

Przygotowanie:

Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do filiżanek i wlać likier Amaretto. Do przygotowanej kawy wrzucić cynamon, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową oraz cukier, a następnie podgrzewać około 4-5 minut. Kawę przelać przez sitko do filiżanek z figami i natychmiast podawać. Smacznego!

 

 

Kawa St. Petersburg

 

Składniki (4 porcje):

4 filiżanki kawy,

6 łyżeczek cukru,

2 goździki,

1/4 laski cynamonu,

szczypta wanili w proszku,

skórka z jednej cytryny,

40 ml soku z pomarańczy,

80 ml koniaku,

20 ml Cointreau,

kakao w proszku ok. 1/2 łyżeczki,

1 mała pomarańcza,

80 ml skondensowanego mleka

 

Przygotowanie:

Przez około 3 minuty podgrzewać 1/2 filiżanki kawy, sok z pomarańczy, goździki, cynamon, skórkę z cytryny i cukier. Dodać alkohol i pozostałą część kawy. Mleko z wanilią lekko ubić. Kawę rozlać przez sitko do filiżanek, a następnie dodać ubite mleko, uzdobić kakaem i ćwiartką pomarańczy. Smacznego!

 

 

Kawa Curacao

 

Składniki (2 porcje):

125 ml mleka,

125 ml mocnej kawy,

25 g gorzkiej czekolady,

50 ml likieru pomarańczowego/Curacao,

125 ml śmietany kremówki,

2 łyżeczki startej czekolady.

 

Przygotowanie:

Pogrzewać mleko z czekoladą, od czas do czasu mieszając. Chwilę przed wrzeniem dodać gorącą kawę z likierem pomarańczowym/Curacao. Ubić śmietanę do miękkiej pianki. Rozlać kawę do dwóch szklanek, dodać ubitą śmietanę i posypać stertą czekoladą. Smacznego! 

 

 

 

Na zimno

 

Klasyczne Ice Coffee

  

Składniki (4 porcje):

400 g lodów waniliowych,

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

150 ml śmietany,

cukier do smaku,

czekoladowe ziarna kawy.

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody i wymieszać z lekko rozmiękczonymi lodami. Rozłożyć do szklanek, pokryć lekko schłodzoną bitą śmietaną, a następnie udekorować czekoladowymi ziarnami kawy. Smacznego!

 

 

Cappuccino

 

Składniki (2 porcje):

125 ml schłodzonej mocnej kawy (np. espresso),

125 ml mleka,

125 ml likieru mokka,

bita śmietana słodzona cukrem waniliowym,

kakao w proszku.

 

Przygotowanie:

Wymieszać kawę, mleko i likier. Rozlać do szklanek, nałożyć bitą śmietanę i posypać kakaem w proszku. Smacznego!

 

 

Espresso Sorbeto

 

Składniki (4 porcje):

350 ml kawy espresso,

4 kostki cukru,

450 ml mleka,

czekoladowe ziarna kawy.

 

Przygotowanie:

Zaparzyć kawę, poczym schłodzić, rozlać na tacki do robienia kostek lodu i zamrozić. Mrożoną kawę oraz mleko i cukier umieścić w mikserze do lodów i miksować ok. 3 min. do uzyskania miękkiej masy. Podawać w schłodzonej szklance. Udekorować czekoladowymi ziarnami kawy. Smacznego!

 

 

Coffee Cobbler Bourbon

 

Składniki (2 porcje):

4 łyżki kruszonego lodu,

140 ml Bourbon Whiskey,

140 ml likieru Mokka,

ok 300 ml mocnej kawy (np. espresso),

brązowy cukier do smaku.

 

Przygotowanie:

Do wysokiej, smukłej szklanki wsypać lód, a następnie wlać likier i whiskey. Szklankę wypełnić schłodzoną kawą dosłodzoną w zależności od gustu. Podawać ze słomką. Smacznego!

 

 

 

Herbata

 

Na gorąco

 

Matcha Latte

 

Składniki (1 porcja):

1 łyżka Matcha,

50 ml wody,

250 ml waniliowego mleka sojowego.

 

Przygotowanie:

Łyżkę zielonej herbaty Matcha wymieszać z 50 ml gorącej wody i dolać gorącego, spienionego waniliowego mleka sojowego. Smacznego!

 

 

Na zimno

 

Matcha Frappe Ice Shake

 

Składniki (1 porcja):

1 szklanka kruszonego lodu,

2 łyżki zielonej herbaty Matcha,

ok. 100 ml mleka sojowego.

 

Przygotowanie:

Szklankę z kruszonym lodem wypełnić mlekiem sojowym po brzegi. Zawartość wlać do blendera, dodać 2 łyżki herbaty w proszku i miksować przez około 30 sekund. Smacznego!