JAPAN SENCHA NATSU

PLN brutto PLN brutto
Do schowka

Kraj pochodzenia:

Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Minamikyushu Eicho.

Składniki:

Herbata zielona.

Opis:

Sencha (po japońsku: 煎茶, dosłownie oznacza "herbata duszona”). Samo słowo "sencha" jest jakby synonimem zielonej herbaty. Listki w czasie produkcji są wielokrotnie zwijane i suszone, a zaraz po zbiorze podlegają lekkiemu podduszeniu. Jest to najbardziej popularna herbata japońska, obecnie stanowi 80% wszystkich herbat wytwarzanych w Japonii. Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja. Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo, choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie. W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni, cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory pochodzą z dwóch pierwszych zbiorów. Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim, subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza, zawiera więcej teiny, ponieważ liście rozwijają się na mocniejszym słońcu. Liście poddawane są działaniu pary (15-20 sekund), przedmuchiwane gorącym powietrzem, a następnie suszone i zwijane. Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny kolor. Liście są ciemnozielone o kształcie igiełek. Aromat i smak jest delikatny, przyjemnie słodki smak określany jako umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny jest za wykrywanie białka, aminokwasu i kwasu glutaminowego). Wyczuwalna słodko - mleczna nuta. Kolor naparu przejrzysty oraz jasnozielony.

 

Zaparzanie:

1 minuta w 90ºC

Inne polecane produkty