Kraj pochodzenia:
Brazylia.
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Brazylia, posiadająca 2,3 mln hektarów upraw, jest największym producentem i eksporterem kawy na świecie.
Plantacja: Farma Mariano położona jest w górach Serra de Sao Domingos w środkowowschodniej części Brazylii, w stanie Minas Gerais. Plantacja od czwartego pokolenia należy do rodziny Barbosa.
Kawa: zbierane są tylko dojrzałe owoce kawowca, które przetwarzane są metodą suchą
Aromat i smak: słodkawy, wyraźny przypominający czekoladę i orzechy. Delikatna kwaskowatość, aksamitne body.
Kawa szczególnie polecana do zaparzania w chemexie, ekspresie ciśnieniowym, driperze, french pressie (zaparzaczu tłokowym) oraz w aeropresie.
Zaparzanie:
zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.