Kraj pochodzenia:
Peru.
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Kawa ta rośnie na ocienionych stokach Andów, zbierana jest w tradycyjny sposób - ręcznie - wybierane są tylko dojrzałe ziarna. Największa ilość certyfikowanej, organicznej kawy uprawiana jest w regionach Chanchamayo i Cuzco. Umieszczony przy nazwie skrót SHB oznacza najwyższej jakości ziarna (SHB = strictly hard bean - wyłącznie twarde ziarna), używa się również zamiennie skrótu SHG (Strictly High Grown - wyłącznie wysokie uprawy), który oznacza kawę pochodzącą z plantacji położonych co najmniej 1500 metrów nad poziomem morza. Kawa z tego typu upraw uważana jest za najlepszą na świecie, gdyż jej smak i aromat jest czysty. Często kawa SHG jest jednocześnie kawą organiczną. Kawa o subtelnym, zrównoważonym i łagodnym smaku o umiarkowanej kwaskowatości i pełnym, słodkawym aromacie.
Zaparzanie:
5 minut w 90ºC