Kraj pochodzenia:
Ekwador, wyspa San Cristobal.
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Pierwsza kawa na wyspach Galapagos była uprawiana na wyspie Chatham w 1879 r., kiedy to po raz pierwszy przywieziono rośliny kawowe z kolonii francuskich. Obecnie wyspa nazwa się San Chrisobal i nadal jest producentem wyśmienitej kawy. Unikalny klimat, który jest umiarkowanie tropikalny w połączniu ze stosunkowo młodą wulkaniczną glebą, która jest bogata w substancje odżywcze, oferuje doskonałe warunki do wzrostu kawy. Ponadto na Wyspach Galapagos zabrania się stosowania pestycydów, fungicydów, herbicydów i nawozów sztucznych. Kawa ta ma pełny aromat i dobrze zbalansowany smak, z kombinacją świeżości i przyjemnego, delikatnego powiewu z wyczuwalną nutą czekolady. Kawa ta pozostaje na długo w pamięci, jako jedna z lepszych produkowanych na Karaibach.
Zaparzanie:
5 minut w 90ºC