Kraj pochodzenia:
Kenia, region Kiundi.
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Rośliny kawy hodowane są na wysokości 2100 m.n.p.m., gdzie kawa rośnie bardzo wolno. Kenya “perłowe ziarno” jest rzadko spotykana przez co jest absolutną specjalnością. Ziarno to pojawia się w momencie, kiedy drzewo kawowe nie jest w stanie dostarczyć wiśniom kawowym, które rosną na samych końcach krzewu, wystarczających składników odżywczych. Rezultatem tego jest rozwinięcie się tylko jednego ziarna w owocu. To zjawisko występuje bardzo rzadko w przyrodzie. Ziarno perłowe jest bogatsze w składniki i dlatego bardziej aromatyczne niż pozostałe. W dodatku jest ono wyjątkowej urody i ma charakterystyczny kształt. Charakterystyczny dla kenijskich kaw lekko czekoladowy, winny, korzenny posmak i aromat jest tu wyczuwalny ze zwiększoną siłą.
Zaparzanie:
5 minut w 90ºC