Kraj pochodzenia:
Etiopia.
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Wśród kaw etiopskich Sidamo wyróżnia się subtelną, najwyższej jakości aksamitną delikatnością.
Plantacja:
Stacja przetwarzania kawy Gora Kone znajduje się w regionie Arsi, obok rzeki Nensebo i miejscowości Werka. Stacja zapewnia dochód dla 700 do 800 małych rodzinnych plantacji kawy.
kawa pochodzi z kilku w prowincji Kayanza.
Uprawiana przez właścicieli niewielkich plantacji z Uraga Woreda w regionie Guji. Uraga jest bardzo zielonym i czystym ekologicznie miejscem, gdzie, oprócz plantacji kawy, ludzie uprawiają także kukurydzę, sorgo i ciecierzycę.
Kawa:
zbierane ręcznie tylko dojrzałe owoce kawowca (wiśnie) w okresie od listopada do stycznia i dostarczane do miesca przetwarzaniem ziaren kawy metodą "mokrą" w Gora Kona. Zebraną kawę dokładnie płucze się w kadziach wypełnionych naturalną wodą źródlaną.
Mytą kawę poddaje się fermentacji przez 42-46 godzin pod wodą. Woda jest wymieniana na świeżą wodę co 12 godzin. Kawa jest myta świeżą wodą z rzeki Gerenbicho. Po umyciu są suszone przez 10 do 12 dni i układane w spoczynku na 30 dni, aby wszystko wewnątrz ziarna mogło się zrównoważyć.
Aromat i smak:
wyraźnie zaznaczona słodycz z akcentami leśnych owoców z delikatną nutą karmelu i czekolady. Wyraźna kwaskowatość, bogate i pełne body.
Zaparzanie:
zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.